Help:Generalitats de Wikispecies

From Wikispecies
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of the page Help:General Wikispecies and the translation is 77% complete.
Outdated translations are marked like this.


Encara Wikispecies és un dels projectes patrocinats per la Fundació Wikimedia (com la Viquipèdia), es diferencia en gran mesura en com els usuaris poden contribuir. Hi ha regles estrictes sobre el format del contingut. Aquestes normes són necessàries a causa de la finalitat específica que la Fundació Wikimedia ha posat sobre nosaltres. El fundador de la Fundació Wikimedia, Jimbo Wales, ha escrit una nota que aclareix la diferència entre la Viquipèdia i Wikispecies.

La Fundació Wikimedia També hi ha un projecte anomenat Wikidata, una base de dades de diversos tipus de contingut. Emmagatzema de forma centralitzada (i permet als usuaris gestionar) les dades de tots els projectes de Wikimedia i amplia radicalment la gamma de continguts que es poden construir utilitzant els principis wiki.

Imagina't editant el contingut d'una fitxa a la Viquipèdia amb un sol clic —la qual has d'editar d'una manera específica perquè el codi generi correctament la fitxat— i que altres viquipèdies utilitzen automàticament i immediatament el mateix contingut (llevat que sigui específic per a l'àmbit local). Imagina que algunes dades en un article es poden actualitzar automàticament en segon pla, sense cap esforç addicional —com si es tractés del desenvolupament d'una societat per accions o el nombre de línies de codi en un projecte de codi obert—. Imagina't poder cercar fàcilment wiki-bases de dades sobre una amplica varietat de temes sense saber res sobre sobre els wikis.

Amb el temps, les dades de Wikispecies s'emmagatzemen en Wikidata.

Scope of Wikispecies

Wikispecies descriu nomenclatura i taxonomia. Contribuir a Wikispecies vol dir que et familiaritzaràs amb aquests temes. Els temes que no estiguin relacionats amb la nomenclatura o la taxonomia no pertanyen a Wikispecies; qualsevol text enciclopèdic de gran proporció ha de traslladar-se a la Viquipèdia. Les dades de distribució i de rang poden ser inclosos en la pàgina de discussió d'un article o (eventualment) a Wikidata.

Convencions lingüístiques

Wikispecies és independent de l'idioma tant com sigui possible. El text es limita principalment a informació pròpiament dita i s'utilitza text principalment per a fins de format. La convenció científica utilitzada en la nomenclatura i taxonomia és la llatina. Wikispecies s'adhereix a aquesta convenció i utilitza el sistema de nomenclatura binomial de Carl von Linné. Per tant, el llatí s'utilitza en les seccions de taxonomia i nomenclatura.

Per a propòsits de redacció i de dades amb fins descriptius s'utilitza l'idioma anglès, per convenció el projecte Wikispecies.

Perquè només hi haurà una base de dades (Wikidata) per taxonomia i bifurcacions nomenclaturals i lingüístiques d'aquest projecte; la taxonomia paral·lela en altres idiomes serà eliminada.

Convenció de contingut

Secció de taxonavegació

Cada tàxon en Wikispecies ha de contenir una secció de taxonavegació. Aquesta secció s'ocupa de la part taxonòmica de Wikispecies. Està enterament en llatí. Utilitza la següent taula per a les convencions de nomenclatura.

Latin taxa and plurals
Taxon (singular) Taxon (plural)
Phylum Phyla
Classis Classes
Ordo Ordines
Familia Familiae
Divisio Divisiones
Cohors Cohortes
Sectio Sectiones
Tribus Tribus
Genus Genera
Species Species
Varietas Varietates
Forma Formae

Per mantenir tot altament estandarditzat, Wikispecies es basa en gran mesura en l'ús de les taxoplantilles.

Secció de nom

A més de la taxonavagació, un article ha de tenir una secció de nom. Aquesta conté el nom llatí, l'autoritat sancionadora i l'any en què l'autor va descriure i va nomenar l'espècie. Els noms dels autors s'han d'enllaçar internament a les pàgines dels autors.

Si aquesta secció descriu una espècie o tàxon inferior, ha de contenir una secció de localitat tipus i una altra de holotip (sempre que aquesta informació estigui disponible). Holotip és el primer espècimen en què l'autor va basar la seva descripció. Els holotips es troben en museus. Localitat tipus és el lloc on es va trobar el holotip.

S'utilitza una subsecció per als sinònims del tàxon descrit.

Secció de referències

Les seccions taxonavegació i nom són inútils si no proporcionaa material de referència. La secció de referències d'aportar evidència per a la resta de l'article. Una pàgina ha de contenir llibres, revistes o enllaços a articles en els quals es va trobar la informació. Si és possible, utilitza primer la font original. (La font original és el document on l'autor va descriure la seva espècie.) A l'proveir enllaços a llocs d'Internet, triï referències en anglès si és possible.

Secció de noms vernacles

Aquesta secció ofereix enllaços a noms comuns en altres idiomes i, en aquest cas, estaran vinculats als projectes Viquipèdia.

Fonts

S'ha recopilat una llista de bones fonts, que es poden utilitzar com a referència per contribuir a Wikispecies.

Una bona referència virtual pot ser acreditada si compleix algunes pautes. La referència ha d'utilitzar:

  • Nomenclatura llatina
  • Autors sancionadors i anys
  • Altres referències o, si és l'original referència, la descripció del tàxon.

Regles de format

Per a les normes que no han estat discutides en la secció d'ajuda Wikispecies, fem servir les següents regles estandarditzades.

  • Per Plantae i Fungi: El Codi Internacional de Nomenclatura Botànica (codi de Viena de juliol 2005) [1]
  • Per Animalia: El Codi Internacional de Nomenclatura Zoològica (Quarta Edició) [2]

Què fer quan es necessita assistència

  • Llegiu les regles de format previstes en aquestes seccions d'ajuda
  • Pregunta qüestions generals a la Taverna
  • Sol·licita assistència als administradors de Wikispecies
← Contents General Wikispecies/ca Taxonavigation section →