Wikispecies:Tietoja
Shortcuts: WS:A, WS:About
- Katso myös Wikispecies Wikipediassa
Motivaatio
Biologi joka luokittelee uuden lajin, julkaisee sen tavanomaisesti jossain erikoistuneessa julkaisussa, mikä on johtanut valtavaan määrään tietoa, josta kukaan ei ole laatinut yleiskatsausta. Edes erikoistuneimpienkaan alojen asiantuntijat eivät usein huomaa, mikäli jokin laji kuvaillaan tieteelle muodollisesti useammin kuin kerran.
Tästä syystä ei ole tiedossa kuinka lajia tunnemme – ja tämä on juuri niin naurettavaa kuin miltä se kuulostaa. Projektimme ei ole tarkoitus käsitellä kaikkia lajeja joita on olemassa maapallolla – ainoastaan niitä lajeja, jotka on jo ennestään kuvailtu tieteellisessä julkaisussa.
Kukaan ei tiedä kuinka monta niitä on. Asiantuntija 'A' saattaisi ajatella olevan 17 000 tunnettua nivelmatoa, kun taas asiantuntija 'B' uskoisi niitä olevan noin 20 000. Tämä johtuu siitä, että ei ole yhtä yhteistä rekisteröintikeskusta, tietokantaa tai lähdehakemistoa josta voisi selata tietoa jonkin lajin nykyisestä asemasta tai sitä koskevasta tietämyksestä. Tilanne voidaan tiivistää lauseeseen: Tarvitaan pikaisesti yhteinen ja kattava taksonomian tietokanta.
Vision
Ja tämän vuoksi Wikispeciesistä pitäisi tulla avoin ja laaja tietokanta sekä tieteilijöille että ei-tieteilijöille heijastamaan elämän monimuotoisuutta planeetallamme Maalla. Koska elämä on yhteistä omaisuutta!
On olemassa alati kasvava määrä suuria, tieteen tukemia hankkeita, joilla kaikilla on lähes sama tavoite. Esimerkkeinä näistä ovat Catalogue of Life, EoL, yms., yms. Suurin ongelma näissä hankeissa on se, että niitä ei voida vapaasti muokata, joten väistämättä monet virheet "lukitaan" ja ovat siis vaikeita korjata…
Kuinka voin auttaa Wikispeciesiä?
Jos haluat lisätä sisältöä Wikispeciesiin mutta et osaa, katso ohjesivumme, josta saat tietää, kuinka helppoa sisällön lisääminen Wikispeciesiin on.
Kysymyksiä Wikispeciesin käytännöistä? Lue Wikispecies:Charter.