Help:İçindekiler

From Wikispecies
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of the page Help:Contents and the translation is 100% complete.


Vikitür, ücretsiz ansiklopedi olan Vikipedi ile yakından ilgili ücretsiz bir tür dizinidir. Okuyucuları tarafından işbirliği içinde yazılmaktadır. Aşağıdaki makaleler, bu sitede okuma, yazma ve bu çabaya katılma konusunda rehberlik ve bilgiler içermektedir.

Bu sayfa, temel wiki düzenleme biçimlemesini kapsar. Zaten temel wiki biçimlendirmesine aşina iseniz, doğrudan şu adrese gidebilirsiniz: Help:Genel Vikitür.

Eğitim

Vikitüre katkıda bulunmak ister misiniz? Burada size Vikipedi uyarlanmış öğretici veriyoruz, çünkü size Vikitür'ün web sayfalarını nasıl düzenleyebileceğinizi göstereceğiz.

Vikitür, sizin katkıda bulunabileceğiniz, birlikte düzenlenmiş bir tür rehberidir. Bu sayfa rehberi size, bu projeyi inşa etmemize yardımcı olmaya başlamanız gereken temel bilgi ve becerileri kazandıracaktır.

Her sayfada, viki yazılımının kullanışlı bir özelliği, stil ve içerik yönergelerinden bir parça, Vikitür topluluğu hakkında bilgi veya önemli Vikitür politikaları ve sözleşmeleri tartışılacak

Unutmayın bunun bir öğretici olduğunu, kesin bir politika sayfası ya da kapsamlı bir el kitabı olmadığını unutmayın. Daha fazla bilgi istiyorsanız, öğretici boyunca Vikipedi sayfalarına daha fazla ayrıntı ile bağlantı bulabilirsiniz

Ayrıca öğrendiğiniz şeyi uygulayabileceğiniz alanlara bağlantılar da olacaktır. Bir şeyler denemek ve oyun oynamak için fırsattan yararlanın. Bu uygulama alanlarında bir denemeyi mahvederseniz kimse üzülmeyecektir, bu yüzden oynayın ve neler yapabileceğinizi görün.

Not: Eğiticide belirtilen bağlantıların konumu, varsayılan sayfa düzenini kullandığınızı varsayar. Kayıtlı kullanıcı olarak giriş yaptıysanız ve varsayılan tercihlerinizi değiştirdiyseniz, bunlar başka konumlarda olabilir.

Sayfaları düzenleme

En temel wiki özelliğiyle başlayacağız: Düzenle. Çok az korunan sayfa haricinde, her wiki sayfasının üst kısmında "düzenle" yazan bir bağlantı vardır. Bu bağlantı, tam olarak ne söylediğini yapmanıza olanak tanır - baktığınız sayfayı düzenleyin. Herkesin herhangi bir şeyi düzenleyebildiği siteler "vikiler" olarak bilinir.

Dene! Yeni bir pencerede, Vikitür'ün Sandbox'u açın ve ardından "bu sayfayı düzenle" bağlantısını tıklayın. Bu sayfanın kaynak kodunu görürsünüz. Oldukça eğlenceli veya eğlenceli bir şeyler yazın ya da sadece merhaba deyin. Sonra kaydedin ve ne yaptığınızı görün.

Önizleme göster

Şimdi kullanmaya başlamak için önemli bir özellik, kaydetmeden önce bile düzenlemenizden sonra sayfanın nasıl göründüğünü görmenizi sağlayan "Önizleme göster" seçeneğidir. Sandbox bölümünde bir düzenleme yapmayı ve ardından önizleme göster düğmesini tıklamayı deneyin. Hepimiz hata yaparız ve bu onları hemen yakalamanızı sağlar. Kaydetmeden önce Ön izlemeyi kullanma alışkanlığı kazanırsanız, kendinizi ve diğer editörleri çok fazla sıkıntıya uğramayacaksınız. Ayrıca, istediğiniz kadar maddeyi değiştirmeden format değişikliklerini denemenize izin verir.

Sayfada başka düzenlemeler yapıyor olabileceğini düşünüyorsanız, bu özellikle önemlidir Sayfa geçmişini düzenli tutmak için sadece bir kez kaydetmeniz iyi bir fikirdir. Daha az sıklıkla tasarruf etmek, iki editör aynı anda bir sayfayı değiştirmeye çalışırken ortaya çıkan düzenleme çakışmalarını önlemenin bir yoludur. Bununla birlikte, büyük miktarda metni değiştirdiğinizde bunu başkalarının düzenlemelerinizi daha kolay takip edebilmesi için birbirini izleyen adımlarda (örneğin bir defada bir paragraf) yapmayı düşünmelisiniz.

Küçük değişiklikler

Kayıtlı kullanıcı olarak oturum açtıysanız, kaydetmeden önce uygun kutuyu işaretleyerek bir düzenlemeyi "Küçük düzenleme" olarak işaretleyebilirsiniz. Bu, diğerlerine düzenlemenizin önemli bir şey olmadığını göstermek için kullanılır. Bunun ne zaman yapılacağı konusunda kesin bir kılavuz yoktur, ancak kesinlikle yazım düzeltmeleri ve boşluk veya vikibağlantı ekleme gibi küçük format değişiklikleri küçük düzenlemelerdir. Başka bir deyişle, sunuyu değiştirmek genellikle küçüktür, ancak içeriği değiştirmek değildir. Şüphe duyduğunuzda kutuyu işaretlemeyin.

Değişiklik özeti

"Kaydet" seçeneğini tıklamadan önce, düzenleme penceresi ile Kaydet ve Önizleme düğmeleri arasındaki özet kutusuna değişikliklerin kısa bir özetini girmek iyi bir uygulama olarak kabul edilir. Oldukça basit olabilir; Örneğin, sadece "yazım hatası" yazarsanız insanlar, küçük bir yazım denetimi veya noktalama işareti düzeltmesi yaptığını veya başka bir küçük değişikliği bilecektir.

Yazı tipi stilleri ve başlıkları

Kalın ve italik

Metin yazarken, normal kelime işlemcisine göre farklı fonksiyonlar gerekir.

Wiki bazı html etiketlerini kabul edebilir, ancak çoğu kişi düzenleme kolaylığı için tasarlanmış dahili wiki biçimlendirme dilini kullanmaktadır. En sık kullanılan wiki etiketleri kalın ve italiktir. Kalınlama ve italikleme, bir kelimeyi veya cümleyi birden çok kesme işaretiyle çevreleyerek yapılır:

  • ''italikler'' italikler olarak gösteriliyor. (2 kesme işareti)
  • '''kalın''' kalın olarak gösteriliyor. (3 kesme işareti)
  • '''''kalın italik''''' kalın italik olarak gösteriliyor. (2 + 3 = 5 kesme işareti)

Başlıklar ve alt başlıklar

Başlıklar ve alt başlıklar, bir makalenin organizasyonunu geliştirmenin kolay bir yoludur. Tartışılan iki veya daha fazla farklı konu görebiliyorsanız, her bölüm için bir başlık ekleyerek makalenizi bölebilirsiniz.

Başlıklar şu şekilde oluşturulabilir:

  • ==Üst düzey başlık== (2 eşittir işareti)
  • ===Alt başlık=== (3 eşittir işareti)
  • ====Diğer seviye alt başlık==== (4 eşittir işareti)

Bir makale en az üç başlık içeriyorsa, içindekiler tablosu otomatik olarak oluşturulacaktır. Vikitür'e Sandbox başlıklı bir başlık oluşturmayı deneyin. Sayfa içindekiler tablosuna otomatik olarak eklenecektir.

Dahili bağlantılar

Vikipedi ile yararlı ve bağımlılık yapan Vikitür'ü bir araya getiren şeylerden biri, dahili bağlantılarla çapraz listeleme işlemidir. Bu kolayca oluşturulmuş bağlantılar, kullanıcıların okuduğu maddeyle ilgili bilgilere erişmesine olanak tanır.

Ne zaman bağlanılacağı

Bağlanma zamanını öğrenmenin en kolay yolu, Vikitür maddelerine bakmak ve yaptıklarını taklit etmektir. Bir bağlantı oluşturup yapmamaya karar vermeye çalışıyorsanız, "Bunu okumuş olsaydım, bu bağlantıyı takip ederseniz bana faydalı olur" diye düşünün.

Nasıl bağlanılır

Bir başka Vikitür sayfasına (viki bağlantısı olarak adlandırılır) bağlantı yapmak isterseniz, bunu aşağıdaki gibi çift köşeli parantez içine koymanız gerekir:

[[Makale X]]

Örneğin, Wikispecies:Contributing to Wikispecies sayfasına bağlantı vermek istiyorsanız, şöyle olacaktır:

[[Wikispecies:Contributing to Wikispecies]]

Ayrıca, Vikitür'de bağlantıların otomatik olarak oluşturulduğunu unutmayın; bu nedenle, bir kelimenin etrafına çift köşeli ayraç koyarsanız bağlantı paralel hale gelir ve bu nedenle birbirine benzemesi konusunda dikkatli olmalısın.

Makalenin bağlantısının makale başlığı dışında bir metin göstermesini istiyorsanız "|" kanalından sonra ekleyerek alternatif bir ad ekleyebilirsiniz. bölücü (çoğu klavyede SHIFT + BACKSLASH).

Örneğin, yukarıdaki örneğe bir bağlantı oluşturmak istiyorsanız ancak "metnim" demesini istiyorsanız, şöyle yazarsınız:

Makaleyi görüntülemek için, [[Makale X|metnim]]...

Bu gibi görünürdü:

Makaleyi görüntülemek için metnim...

ancak "Makale X"'e bağlanacaktır.

Alternatif bitiş

Bağlantınız için bir madde başlığının çoğulunu kullanmak (veya başka bir sonek eklemek) istediğinizde, ek harfleri doğrudan çift köşeli ayraçların dışına ekleyebilirsiniz

Örneğin şunu yazarsınız:

[[dolphin]]ler gibi deniz memelileri...
Kıtalararası [[nakliye]]...

Bağlantılı kaynaklar olarak görünürdü.

İlgili siteler

Vikitür, Wikimedia Vakfı'nın birkaç projesinden biridir. Vikipedi, ansiklopedik olarak kabul edilen konular hakkında makaleler (tipik olarak bir almanakta bulunabilecek bazı konularla birlikte) için makalelerdir.

Tipik bir sözlükte bulacağınız ve ansiklopedik bir girişe genişletilemeyen bir kelimeyi veya kısa bir cümleyi tanımlayan ve Vikipedi'nin kız kardeş projesine Vikisözlük. Ayrıca Vikiveri denilen verileri almak için projelerin erişebileceği ortak bir makine tarafından okunabilir veritabanı ve Commons adlı özgürce lisanslı resimler toplayan bir proje var.

İlgili tüm projelerin bir listesi için Wikimedia projelerinin tam listesi bölümüne bakın. En yaygın bağlantılar Şablon yardımı içerisinde listelenir.

URL'nin tamamı yerine, düzenli bir Wikispecies bağlantısına benzer, ancak özel bir ön ek içeren bir wiki bağlantısı kullanabilirsiniz. Örneğin,

[[wiktionary:house]] veya [[wikt:house]] "ev" kelimesinin Vikisözlük tanımına bağlanacaktır. Yazınızda şöyle görünecek:
wiktionary:house veya wikt:house

"pipe" (dikey çubuk) karakteri ekleyerek "wikisözlük:" kısmını gizleyebilirsiniz:

[[wikt:house|]]

Yukarıda açıklandığı gibi, sonuç şöyledir:

house

Diğer projeler benzer kısayollara sahiptir:

  • Meta Viki "meta:" veya "m:" kullanılarak bağlanabilir
  • Vikikitap "wikibooks:" veya "b:" kullanılarak bağlanabilir
  • Vikikaynak "wikisource:" veya "s:" kullanılarak bağlanabilir
  • Vikisöz "wikiquote:" veya "q:" kullanılarak bağlanabilir
  • Vikiversite "wikiversity:" veya "v:" kullanılarak bağlanabilir

Özel durumlarda Vikipedi'nin farklı dil sürümlerine dillerarası bağlantıları dil kısaltması kullanılarak eklenebilir, örneğin sırasıyla İngilizce ve Hollandaca Vikipedi'lere bağlantılar için "en:" veya "nl:". Ayrıca, bir bağlantı önüne "w:" yazarak da yapılabilir; bu, İngilizce Vikipedi'yi bağlantıyla sonuçlanır. Bununla birlikte, herhangi bir Vikipedi'ye manüel olarak eklemenin genellikle önerilmez olduğunu unutmayın, çünkü bu tür bağlantılar otomatik olarak Vikiveri tarafından eklenecek ve sunulacaktır. (Vikiveri tarafından eklenen vikiarası bağlantıları bir sayfanın gerçek ' kodunda görünmez, ancak yine de "Vikipedi"'de etiketli sol taraftaki alt menüde kullanılabilir. Bir sayfada yinelenen bağlantılara sahip olmanın bir anlamı olmadığından, manüel olarak eklenen Vikipedi bağlantılarının kaldırılması muhtemeldir.)

Dış bağlantılar

Wikimedia projeleri dışındaki bir siteye bağlantı vermek istiyorsanız, hemen hemen her zaman bir makalenin sonundaki "Dış bağlantılar" başlığı altına girmelidir.

Bağlantı oluşturmanın en kolay yolu, bağlanmak istediğiniz sayfanın tam URL'sini yazmaktır. Google ile bağlantı oluşturmak istiyorsanız tek yapmanız gereken şunu yazın:

https://www.google.com/

Wiki bu metni otomatik olarak bir bağlantı olarak ele alır (yukarıdaki URL ile yapıldığı gibi) ve "http://" kısmı da dahil olmak üzere ham web adresini görüntüler. Uygulamada, ham URL'ler çirkin olduğu ve genellikle sitenin gerçekte ne olduğuna dair hiçbir ipucu vermediği için bu biçimi fazla görmezsiniz.

Bağlantının URL'den başka bir şey görüntülemesini sağlamak için her iki uçta bir köşeli ayraç kullanın. Google ile bağlantı oluşturmak istiyorsanız şunu yazın:

[https://www.google.com/]

Bu, bağlantıyı köşeli parantez içinde bir sayı olarak görüntüler:[1]. Bu biçim çoğunlukla bir makaledeki kaynaklara atıf yapmak için kullanılır. Bir dipnot gibi görünür, bu yüzden sadece bu şekilde kullanmak en iyisidir (örneğin, doğrudan bir alıntıyı veya bir kaynak gerektiren bir ifadeyi takip etmek). Bu kullanımdan kaçının: "[2], ikinci binyılın son dolunayı 11 Aralık 2000'de gerçekleşti."

Bağlantının belirttiğiniz metinle görünmesini istiyorsanız, adresin ardından boşluk (dikey çizgi değil) ile ayrılmış alternatif bir başlık ekleyin. Eğer bağlantının şu şekilde görünmesini istiyorsanız Google arama motoru, sadece yaz:

[https://www.google.com/ Google arama motoru]

Not: Dikey çizgi gibi belirli karakterleri kullanma (|) bağlantının URL'sinde bağlantının başarısız olmasına neden olur; ancak HTTP, URL'deki herhangi bir karakteri ASCII temsiline onaltılık bir eşdeğer olarak belirleme olanağı sağlar, böylece örneğin %7C dikey çizgi karakteri yerine.

"Dış bağlantılar" başlığı altına yerleştirildiğinde, bağlantılar madde işareti biçiminde listelenmelidir:

==Dış bağlantılar==
*[https://www.google.com/ Google arama motoru]
Contents General Wikispecies