Help:Tartalom

From Wikispecies
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of the page Help:Contents and the translation is 100% complete.


A Wikifajok egy szabad fajkönyvtár, amely szorosan kapcsolódik a Wikipédiához, a szabad enciklopédiához. Az olvasók együttműködéseként íródik. Az alábbi cikkek tartalmazzák az útmutatást és tájékoztatást az olvasásról, a szerkesztésről és a résztvevők felé irányuló erőfeszítésről ezen az oldalon.

Ez az oldal magába foglalja az alapvető szerkesztési jelöléseket. Ha már ismered a wiki jelnyelvet mehetsz közvetlenül a Help:Általános Wikifajok lapra.

Útmutató

Szeretnél hozzájárulni a Wikifajokhoz? Itt megmutatjuk a Wikipédia kialakított útmutatóját, ahogyan mi is szeretnénk, hogy mutassa meg, hogyan lehet szerkeszteni a Wikifajok oldalait.

A Wikifajok egy közösségi szerkesztésű faj könyvtár, amelyhez "te" is hozzájárulhatsz. Az oldalak ezen sorozata megadja az alapkészségeket és ismereteket, amelyekre szükséged lesz, hogy elkezdj segíteni nekünk a projekt felépítésében.

Minden oldalon lesz szó a wiki szoftver egy hasznos tulajdonságáról, egy darab stílus és tartalom útmutatásról, információról a Wikifajok közösségéről, vagy fontos Wikifajok szakpolitikákról és egyezményekről.

Tartsuk szem előtt, hogy ez egy "útmutató", nem egy végleges politikai oldal, vagy egy terjedelmes utasítás. Ha szeretnél több részletet, az egész bemutató alatt vannak linkek Wikipédia oldalakhoz több részlettel.

Ott lesznek még linkek helyekhez, ahol gyakorolhatod amit tanulsz. Használd ki a lehetőséget, hogy próbálj ki dolgokat és játssz. Senki sem lesz ideges, ha elrontasz egy kísérletet gyakorlati területeken, szóval játssz és nézd meg mit tehetsz.

Megjegyzés: Az útmutatóban található linkek helyén feltételezik, hogy az alapértelmezett oldal elrendezést használod. Ha be vagy jelentkezve regisztrált felhasználóként, és megváltoztak az alapértelmezett beállításai, lehet, hogy más helyen vannak.

Lapok szerkesztése

A legáltalánosabb wiki tulajdonsággal kezdünk: Szerkesztés. Néhány védett oldalt kivéve, minden wiki oldalon van egy link a tetején, ami azt írja: "szerkesztés". Ez a link pont azt engedi meg, amit mond - az oldal szerkesztése, ahogy látod. Az oldalak, mint ezek, amelyeken akárki szerkeszthet akármit, nevezzük "wikiknek".

Próbáld ki! Egy új ablakban, a Wikifajok Homokozójában, majd kattints a "szerkesztés" linkre. Az adott oldal forráskódját fogod látni. Írj valami velőset, szórakoztatót, vagy csak köszönj. Majd mentsd el és nézd meg mit csináltál.

Előnézet megtekintése

Egy fontos dolog, hogy kezd el használni a "Előnézet megtekintése" lehetőséget, amely megengedi, hogy megnézd, hogy néz ki az oldal a szerkesztés után, ugyanakkor azelőtt, hogy még mentettél volna. Próbálj ki egy szerkesztést a homokozóban, majd kattints az előnézet megtekintése gombra. Mindannyian követünk el hibákat, és ez lehetővé teszi, hogy azonnal elkapd őket. Ha szokásoddá válik az Előnézet megtekintése mentés előtt, menteni fogsz magadnak és a többi szerkesztőnek egy csomó bajt. Azt is lehetővé teszi, hogy formátum változtatásokat próbálj ki anélkül, hogy megváltoztatná a lapot, addig amíg te nem vagy elégedett.

Ez különösen fontos lehet, ha úgy gondolod, hogy még fogsz más módosításokat végezni az oldalon. Ez jó ötlet, hogy csak egyszer ments, hogy tartsd rendezetten a laptörténetet. A ritkább mentés is egy módja, hogy elkerüljük a szerkesztési konfliktusokat, amelyek akkor következnek be, amikor két szerkesztő akar megváltoztatni egy lapot egy időben. Azonban ha nagy mennyiségű szöveget akarunk változtatni, akkor érdemes ezt egymást követő lépésekben (például egy bekezdést egyszerre), így a többiek is könnyebben követik a szerkesztéseidet.

Apró változtatások

Ha be vagy jelentkezve regisztrált felhasználóként, be tudod jelölni a szerkesztést "Apró változtatásnak" mentés előtt. Ez arra szolgál, hogy megmutasd másoknak, hogy a szerkesztés nem valami jelentős. Nincs szigorú iránymutatás arra vonatkozóan, hogy mikor kell ezt használni, de bizonyára a helyesírási javítások, vagy kisebb méretváltoztatások, mint egy szóköz vagy egy wikilink, tartozik bele. Más szavakkal, megváltoztatod a bemutatót, de a tartalmat nem. Ha kétségeid vannak, inkább ne jelöld be a négyzetet.

Szerkesztési összefoglaló

Mielőtt megnyomod a "Mentést", jó gyakorlat, ha beírsz egy nagyon rövid összefoglalót a változtatás(ok)ról az összegző mezőben, a szerkesztőablak és a Mentés és Előnézet gombok között. Ez elég tömör, például ha csak azt írod "elírás", az emberek tudni fogják, hogy csak egy kisebb helyesírási korrekció, vagy egy kisebb változtatás történt.

Betűstílusok és fejezetek

Félkövér és dőlt

Mikor szöveget írsz, az megkövetel különböző funkciókat, mint egy normális szövegszerkesztő.

A wiki be tud fogadni néhány html címkét, de a legtöbben a beépített wiki jelölőnyelvet használják, amely célja az egyszerű szerkesztés. A legáltalánosabb wiki címkék a félkövér és a dőlt. Félkövér és dőlt betűvel íródik, ha környező szót vagy kifejezést több aposztróffal írjuk:

 • ''dőlt'' lesz a dőlt. (2 aposztróf)
 • '''félkövér''' lesz a félkövér. (3 aposztróf)
 • '''''félkövér dőlt''''' lesz a félkövér dőlt. (2 + 3 = 5 aposztróf)

Címek és alcímek

A címek és alcímek a cikkek rendszerezésének egy egyszerű módja. Ha látod, hogy két vagy több téma van tárgyalva, akkor fel tudod osztani a cikket címsorokkal egyes részekben.

A címsorok így készülnek:

 • ==Címsor== (2 egyenlőségjel)
 • ===Alcím=== (3 egyenlőségjel)
 • ====Alacsonyabb szintű cím==== (4 egyenlőségjel)

Ha egy cikknek legalább három címsora van, a tartalomjegyzék automatikusan elkészül. Próbálj létrehozni egy címsort a Wikifajok homokozójában. Ez a rendszer automatikusan hozzáadja a tartalomjegyzéket az oldalhoz.

Belső hivatkozások

Az egyik dolog ami összeköti a Wikifajokat a Wikipédiával, a hasznos és addiktív kiterjedt hálózata a belső linkeknek. Ezek a könnyen létrehozott kapcsolatok elérhetővé teszik a felhasználók számára az információkat, az általuk olvasott cikkre vonatkozóan.

Mikor kell hivatkozni

A legegyszerűbb módja annak, hogy megtanuld, hogy mikor kell hivatkozni, ha megnézed a Wikifajok cikket és utánozod, hogy mit csinálnak. Ha megpróbálod eldönteni, hogy csinálj-e linket vagy sem, gondold, hogy "Ha én ezt olvasnám, milyen hivatkozás lenne hasznos nekem?"

Hogyan kell hivatkozni

Amikor szeretnél csinálni egy hivatkozást egy másik Wikifajok lapra (wiki linknek hívjuk), dupla szögletes zárójelet kell raknod, így:

[[X Cikk]]

Például, ha szeretnénk egy linket,mondjuk a Wikifajok:Hozzájárulás a Wikifajokhoz lapra, akkor a következő lenne:

[[Wikifajok:Hozzájárulás a Wikifajokhoz]]

Azt se felejtsük el, hogy a Wikifajokban a kapcsolatok automatikusan jönnek létre, szóval hogyha dupla szögletes zárójelet raksz egy szó köré, abból hivatkozás lesz, ezért légy óvatos a pontosításokkal.

Ha szeretnéd, hogy a cikkre mutató hivatkozás, neve eltérjen a cikk nevétől, adhatsz neki egy alternatív elnevezést egy cső "|" elválasztó hozzáadásával (magyar billentyűzeten AltGr + W).

Például, ha akarsz egy linket a fenti példához, de szeretnéd ha a neve "én szövegem" legyen, írd ezt:

A szöveg megtekintéséhez, [[X Cikk|én szövegem]]...

Ez így fog megjelenni:

A szöveg megtekintéséhez, én szövegem...

de ez az "X Cikkhez" visz.

Alternatív elnevezések

Ha szeretnéd használni többes számban egy cikk címét (vagy más toldalékkal) a hivatkozáshoz, akkor adjunk extra betűket a dupla szögletes zárójelbe.

Például írhatod ezt:

Tengeri emlősök, mint a [[delfin]]ek...
Interkontinentális [[hajó]]zás...

Ez kapcsolódó hivatkozásként fog megjelenni.

Kapcsolódó oldalak

A Wikifajok egy a Wikimédia Alapítvány számos projektje közül. A Wikipédia egyszerű cikkekért van, tárgyakról amelyek enciklopédikusnak tekinthetők (néhány téma együtt, mint ahogy jellemzően egy almanachban megtalálhatók).

Minden olyan cikk, amely egyszerűen meghatároz egy szót, vagy rövid kifejezést, mint egy tipikus szótárban, és nem bővíthető egy enciklopédikus bejegyzéssel, a Wikipédia testvérprojektjéhez, a Wikiszótárhoz tartozik. Van továbbá egy gépek által olvasható közös adatbázis, amihez a projektek hozzáférhetnek adatgyűjtés végett, a Wikidata, és egy szabad licencű képeket gyűjtő projekt, a Commons.

Az összefüggő projektek listájához lásd: Wikimédia projektek listája lapot. A leggyakoribb linkek listázva lesznek Sablon segítség lapon.

Ahelyett, hogy a teljes URl-t írnád ki, a Wikifajok linkekhez hasonló előtagot használj, például:

[[wiktionary:ház]] or [[wikt:ház]]

ez össze fogja kapcsolni a Wikiszótár "ház" szó meghatározásával. A cikkben ez így fog kinézni:

wiktionary:ház vagy wikt:ház

el tudod rejteni a "wikiszótár részt egy "cső" (függőleges vonal) használatával:

[[wikt:ház|]]

a fentiek szerint, ez az eredmény:

ház

Többi projektnek is hasonló hivatkozásai vannak:

 • A Meta-Wiki linkekhez a "meta:" vagy "m:"
 • Wikikönyvek linkekhez "wikibooks:" vagy "b:" (magyarnál ":hu:b:")
 • Wikiforrás linkekhez "wikisource:" vagy "s:" (magyarnál ":hu:s:")
 • Wikidézet linkekhez "wikiquote:" vagy "q:" (magyarnál ":hu:q:")
 • Wikiversity linkekhez "wikiversity:" vagy "v:" (nincs magyarul).

Bizonyos esetekben a Wikipédia különböző nyelvű változataira lehet hivatkozni nyelvközi hivatkozásokkal a megfelelő nyelv rövidítésének felhasználásával, mint például az „en:” vagy az „nl:” rendre az angol vagy a holland Wikipédiára való hivatkozáskor (magyarnál „hu:”). Azzal is meg lehet oldani, ha egy „w:”-t raksz a link elé, amely azt eredményezi, hogy az angol Wikipédiához kapcsolja. De megjegyzendő, hogy bármely Wikipédiához való hivatkozások kézzel való hozzáadása általában nem ajánlott, mert a linkeket amúgy is automatikusan hozzáadja a Wikidata. (A Wikidata által hozzáadott nyelvközi hivatkozások nem láthatók az oldal kódjában, de elérhetők a bal oldali „A Wikipédiában” című almenüben. Mivel nincs értelme a duplikált linkek meglétének egy oldalon, a kézzel hozzáadott Wikipédia-linkeket valószínűleg eltávolítják.)

Külső hivatkozások

Ha szeretnél hivatkozni egy lapra a Wikimédia-projekteken kívül, annak mindig le kell kerülnie a „Külső hivatkozások” címsorba a végén.

A legegyszerűbb mód egy hivatkozás elkészítésére, hogy egyszerűen beírod a kapcsolni kívánt lap teljes URL-jét. Ha szeretnél egy linket a Google-hoz, csak annyit kell tenned, hogy beírod:

http://www.google.com/

A wiki automatikusan linkként kezeli ezt a szöveget (mint ahogyan fenti URL-nél történt) és megjeleníti a nyers webcímet beleértve a "http://" részét. A gyakorlatban nem fogod sokat látni ezt a nyers, csúnya URL formátumot, és gyakran nem derül ki, hogy valójában mi a "jelentése".

Ha szeretnél valami másmilyen megjelenésű linket, mint az URL, rakd szögletes zárójelbe. Ha szeretnél egy Google hivatkozást:

[http://www.google.com/]

Ez egy zárójelben lévő számként fog megjelenni, mint ez: [1]. Ezt a formátumot, többnyire cikken belüli forráshivatkozásnak használják. Ez úgy néz i mint egy lábjegyzet, ezért az a legjobb, ha csak akkor használod, ha például közvetlen idézetet követ, vagy egy nyilatkozatot, amely megköveteli a forrásmegjelölést. Kerüljük ezt a használati módot: "[2] alapján, az utolsó telihold a második évezredben 2000. december 11-én történt." Szintén kerüld a külső hivatkozás használatát, ha meg lehet oldani belső hivatkozással, egy Wikipédia cikkhez.

Ha szeretnéd, hogy a link szövege olyan legyen amit meghatározol, használj egy alternatív elnevezést a cím után, egy szóközzel elválasztva (ne csővel). Így ha azt szeretnéd hogy a link így jelenjen meg: Google keresőmotor, csak írd azt, hogy:

[http://www.google.com/ Google keresőmotor]

Megjegyzés: Bizonyos karakterek mint például a cső(|) a link URL-jében a link megbukásához vezetnek; azonban a HTTP lehetővé teszi, hogy meghatározz minden karaktert az URL hexadecimális ASCII ábrázolásában, így például írj %7C-t a cső karakter helyett.

A "Külső hivatkozások" címsor alá helyezve, a linkeket felsorolás formátumban kell beírni:

==Külső hivatkozások==
*[http://www.google.com/ Google keresőmotor]
Contents General Wikispecies